2013. január 20., vasárnap

Tsuki tsue és Monomi

Újabb hónap, újabb flamand össznépi edzés.

Kis bemelegítő kihonnal kezdtünk.
Dobarai uchi: balkéz marad helyben és jobbra tol, nem húz. Majd a blokk közben a bal kéz vízszintes a jobb feljebb.
Taihazushi Uchi: akéz fej fölé megy és onnan üt le. Mindig orrnyereg felé akkor is ha kardra megy.
Sem itt sem shol máshol sem húzzuk vissza combhoz a kezünket ütéskor/után, megy szépen előre.

Tsuki tsue és Monomi jöttek a kihonok után mert sokmindenben hasonlítanak. (meg mert Albert sensei beígérte nekünk hogy majd gyakorlunk itt monomit, mert vele nem igen ment)

Tsuki tsue: kis szögben megy hátra a jo-s és csak akkor mozdul amikor a kard már elindult lefelé. Majd kis íven jön fel a josaki és kotéra támad, kontrol és seme. Fontos, hogy a josaki nem jöhet ki a kardos látóteréből. Innen a kard nagy jodanba amire a jo rögtön ioiba áll és üt. Jo megy elől test csak utána. Joból csak 16cm lóghat ki. Ütés végére annyira yayahamniban kell lenni hogy végig az ellenfélen tartva  a jo végét tudjunk osamet csinálni.

Monomi: Jó segítség hogy mit kéne csinálni hogy Albert sensei fukuoka stílust tanul. Mutatta hogy az ő  koryu monomijuk hogy van, teljesen befordulva/belépve háttal a kardnak. Valami hasonlót kéne monomiban is csinálni. Bal láb fordul és kicsit oldalra megy, átmegy a testsúly a bal lábra de a sarok fentmarad, közben a felsőtest kifordul annyira hogy a kard ne a vállat vágja le, hanem mögé, majd innen a bal láb első párnán fordulva ütés és hátralépés egyszerre. Ha ez már jül megy, akkor úgy kéne csinálni, hogy mire a kard a vágás végére ér addigra megkapja az ütést is a kezére. Innen kaishitsuki, nyújtott kézzel, messze tartva a kardot.

Majd hogy kicsit jobban megértsük belenéztünk hogy milyen a monomi a Kage sorozatban. Albert sensei bemutatta Patrik senseiel majd mi is próbálkoztunk vele. A lényeg a kontrol, a jo kontrol alatt tarja a kardot, érzi a jon keresztül hogy mit csinál, és amikor felmegy jodanba akkor egy sima tsukival meküldi majd egy hátralépéssel kamaeben megáll (visszahúzott joval, mint osame előtt) és innen lesz osame.

Érdekes és életet ad a katákba.

Egy élmény volt :)


Albert sensei tanára Matsui Kenji és egy kis koryu :)
3:52-nél a Monomi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése