2012. december 13., csütörtök

Téli szeminárium második nap - edzés összefoglaló

(Röviden)

Iaido
Mint eddig, új pontok sem kerültek elő. A borvörös hakamás iaidokát sem láttuk többet, viszont van egy afrikai származású iaidokánk. Ez azért érdekes, mert mivel meglehetősen sötétbőrű, eltűnik a ruhájában és sosem tudtam, épp mit csinál. Az előttem lévő sorban volt és így benne volt a perifériás látásomban. Nagyon fura jelenség, eddig nem vettem észre, hogy az is információ, hogy hol ér véget valakinek a karján a gi vagy kilóg a lába a hakama alatt.

 ***

Jodo
Ma sem kellett kard, de bővítettük az eszköztárunkat a hikiotoshi no kamae-ból indított kuritsukéval. Mivel csütörtökön minden edzés rövidebb volt, kevesen jöttek, így még családiasabb volt az edzés (a kendósok azért így is sorbaálltak, hogy bejussanak a terembe). Rengeteget volt szó a helyes tartásról és kamae-okról, a laza, pontos testtartásról.
És nem mellesleg lebuktunk, hogy nem tudunk spanyolul. Nem baj, megszokásból maradt ez a nyelv.
Nishiumi sensei előszeretettel mutatja be a mondanivalóját Ducarmé senseijel. Ducarmé sensei az EKF jelenlegi elnöke, közel húsz éve kendo nanadan. Dojója, a Yu-Hi oldalán olvashatók a gondolatai a viszgázásról: röviden összefoglalva, ha lejárt a kivárási idő, gyávaságnak tartja, ha valaki nem megy el vizsgázni, megfutamodik (ezt ő sokkal szebben írja, de franciául). Ergo vizsgázik yondan fokozatra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése