2012. december 15., szombat

Téli szeminárium negyedik nap - edzés összefoglaló

Délelőtt

Iaido
A szeminárium során először, és mint utóbb kiderült utoljára, Kobayashi sensei egy olasz nanadan, Amoruso sensei közreműködésével, elmondta, mik a főbb szempontok a 12 katában. Uehara sensei szorgosan jegyzetelt, mindenki más, szokás szerint megpróbált értelmes képpel figyelni.
A maradék 30 percben gyorsan kipróbáltuk a látottakat.

Jodo
Megkaptuk a nagytermet, ahol az EB is volt, úgyhogy a szokásos vezénylős gyakorlás úgy módosult, hogy vezényszó-amit-nem-hallasz-de-azért-csináld-szépen.

*************************************************
Délután

Iaido
Szokásos edzés, csak most magyarázatok helyett, majdhogynem rohamtempóban vettük végig a 12 seitei katát, csak az utolsó pár katánál volt rövidebb magyarázat.
A maradék közel másfél órában viszont meglepően érdekes fordulatot vettek az események: fokozat szerint mindenki vadászott magának párt. Uehara sensei kiemelt 1-5 pontot, amit figyelni kellett. A páros egyik tagja bemutatta a katát, majd megbeszélték a látottakat, ezután pedig még egyszer bemutatásra került a kata (ideális esetben jobban). Csere. Új kata. Egy idő után a hosszas értekezések és önjelölt tanítók visszaszorítása érdekében, Uehara sensei módosította a feladatot, hogy lehetőleg csak egy dolgot mondjon a megfigyelő. Közben ő, Van Amersfoort sensei és Van De Wijngaart sensei keringtek és csiszolgattak a látottakon.
Nagyon tanulságos volt ez a gyakorlás. Miről mondhat az ember véleményt? Segít-e a másiknak azzal, ha a nyakába önt egy olyan információhalmazt, amit a másik nem képes megemészteni. Hogyan mondhat az ember véleményt, hogy ne sértse meg a társát? Nyíltan vagy burkoltan? Mondja vagy ne mondja?
A fenti kérdésekből sejthetitek, hogy nem voltam könnyű helyzetben. Gyorsan lecsaptam egy ismeretlen ázsiai származású, velem egymagasságú hölgyre, akivel néhányszor már összemosolyogtunk a folyosón két edzés között. Mint megtudtam két éve gyakorol iaidót és pár napja van iaitója. (Új kard, meggypiros tsuka és sageo.) Nos, nincs mit szépíteni a dolgon, két év ide vagy oda, a hölgy iaidója olyan szinten van, mint egy átlagos képességű gyakorlóé 3-4 hónap után. Eleinte igencsak gondban voltam, hogy mit mondjak neki, hogy a legnagyobb hasznára váljak. Végül úgy döntöttem, hogy dícsérek mindent, ami dícsérhető (például nagyon szép notókat mutatott, ha azt vesszük, hogy pár napja van kardja) és megpróbálom az Uehara sensei-féle pontok valamelyikét kihozni belőle, illetve ha azok rendben vannak, vagy legalább a körülbelüli formát (mint kiderült, nem minden katát tudott rendesen). Illetve megpróbáltam rávenni, hogy ne nézegesse a terem különböző pontjait a katák közben, mert a fontos dolgok nem a terem felső sarkában történnek. Ebből viszont az lett, hogy zombiként meredt előre. Remélem, hasznosnak bizonyult számára ez a fajta gyakorlás, ha technikai csínokat nem is, rengeteg mást tanultam délután.
Holnap vizsgafelkészülünk, remélem, érdekes lesz az is.

***

Jodo

Jelentem Nishiumi sensei belgiumi látogatásai során először (a belgák szerint), ma katáztunk. 10 percet.
Mivel Ádám távozásával megnyílt a lehetőség, megint lestoppoltam Karent (nem bánja, ritkán gyakorol saját méretű társsal). 
Részletek később.

***

Kendó vizsgán rengeteg volt a bukás. Nem értek hozzá, de a kendó katák nagyon egyediek voltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése